Delen

Bijzonder mentorschap met hond Polly

Een hond was de langgekoesterde wens van Ger Logister en zijn vrouw. Toen hij met vroegpensioen ging, kwam die in vervulling. Het werd de Spaanse mix genaamd Polly. Daarnaast was hij op zoek naar vrijwilligerswerk. Als hij zijn dementerende vader opzocht in het verzorgingshuis was Polly de reden van twee breed glimlachende dames. Ger die jarenlang mantelzorger voor zijn vader is geweest, wist nu wat hij wilde: mentor worden, mét Polly.

IJsbreker
Ger werd, met Polly aan zijn zijde, mentor van Maurice. “We hadden meteen een klik. Iedere twee of drie weken gaan we wandelen op zondagmorgen”, vertelt Ger. “In het zorgplan staat dat hij meer moet bewegen, maar hij houdt niet van fitness. Daarom wandelen we nu zo’n 2,5 uur. Dit is goed voor hem en je ziet aan zijn gezicht dat hij plezier heeft.” Ger gaat bijvoorbeeld ook naar het circus of naar een verjaardag met Maurice. “Zo bouw je een mooie band op en Polly is een echte ijsbreker.”

100% eerlijk
Afhankelijk van de behoefte kost het mentorschap zo’n 4 à 8 uur per maand. Ger: “Qua tijd is het overzichtelijk. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Je gaat natuurlijk een verplichting aan, maar zo voelt het absoluut niet.” Volgens Ger is het mentorschap een aanrader. “Maurice is 100% eerlijk en zegt wel of iets goed of niet goed is. Hij maakt nu ook meer contact met me. Bijvoorbeeld door tijdens het vlaai eten even een hand op mijn arm te leggen. Dit zijn mooie momenten. Het geeft mij heel veel voldoening. Ik sta er dan ook voor open om een tweede mentorschap aan te gaan. Maar dan wel weer met Polly!”

Persoonlijke band
Het mentorschap is een wettelijke beschermingsmaatregel voor mensen die geheel of gedeeltelijk wilsonbekwaam zijn. Een mentor behartigt en bewaakt de belangen van zijn cliënt op het gebied van zorg en welzijn. Zo kijkt hij bijvoorbeeld of zijn cliënt de juiste zorg krijgt en adviseert bij het nemen van persoonlijke beslissingen. Om een cliënt en zijn behoeftes goed te leren kennen, onderhoudt de mentor regelmatig contact. Een persoonlijke band is dan ook de basis van het mentorschap.

Ook mentor worden? Kijk dan snel voor meer informatie op de pagina Mentor worden.