Delen

Als voor jezelf zorgen niet meer lukt: Mentorschap Limburg biedt hulp.

In de provincie Limburg zet Stichting Mentorschap Limburg zich in voor de meest kwetsbare burgers die niet langer in staat zijn om zelf hun belangen op het gebied van zorg en welzijn te behartigen. Voor deze mensen is het vaak te ingewikkeld geworden om het overzicht en de regie te behouden over hun verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. In veel gevallen is het niet mogelijk om terug te vallen op familie, naasten of vrienden in hun directe omgeving. Mentorschap Limburg biedt een oplossing voor deze situaties.

 

Wat is mentorschap? 

Mentorschap is een wettelijke beschermingsmaatregel die bedoeld is voor personen die niet (volledig) in staat zijn om zelfstandig beslissingen te nemen op het gebied van hun verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Deze beschermingsmaatregel wordt uitgesproken door de kantonrechter. Na benoeming door de kantonrechter krijgt de mentor de bevoegdheid om de cliënt te vertegenwoordigen op het gebied van zorg en welzijn.

 

Wat is de rol van Stichting Mentorschap Limburg? 

Stichting Mentorschap Limburg koppelt vrijwillige mentoren aan cliënten die mentorschap nodig hebben. De organisatie werkt vanuit de presentiebenadering, wat inhoudt dat de begeleider samen met andere hulpverleners de zorg afstemt op de specifieke behoeften van de cliënt. De vrijwillige mentoren onderhouden regelmatig contact met de cliënten, zorgbegeleiders en behandelaars, gemiddeld een keer per twee weken. Als adviseur en vertrouwenspersoon ondersteunt de mentor de cliënt bij het nemen van beslissingen op het gebied van zorg en welzijn.

 

Hulp nodig? 

Als jij iemand kent die deze vorm van hulp kan gebruiken, aarzel dan niet om contact op te nemen met Stichting Mentorschap Limburg. Samen zorgen we ervoor dat ook zij de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

Vaak wordt een aanvraag tot mentorschap ingediend door familieleden zoals ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, broers of zussen, evenals door instellingen die zorg en begeleiding bieden aan de betrokkene.